Georg Kristoffer Fjalsett Portrett Phd prosjekt 2022

PhD-prosjekt om historiebevissthet og demokrati

I januar startet Georg Kristoffer Fjalsett i stillingen som doktorgradsstipendiat. Han skal forske på historiebevissthet hos lærere og betydningen det har for demokratisk tenkning.

Høsten 2020 inngikk ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter en samarbeidsavtale med Fakultet for Humaniora og pedagogikk ved Universitetet i Agder. Avtalens formål var å legge til rette for et målbevisst og langvarig faglig samarbeid. Den nyopprettede doktorgradsstillingen, som er finansiert 50/50 av partene, er et uttrykk for tett samarbeid med et felles mål om å utvikle ny kunnskap på et viktig felt.

HISTORIEBEVISSTHET HOS LÆRERE

- Historiebevissthet er noe alle har kapasitet til å ha, forteller Georg Kristoffer Fjalsett, som kommer fra stillingen som historiedidaktiker ved ARKIVET. Bak seg har han mange års erfaring med undervisning, og har blant annet jobbet tett med både lærere og elever gjennom den nasjonale Dembra-satsingen som ARKIVET koordinerer på Sørlandet.

I sitt doktorgradsprosjekt ønsker han å undersøke lærernes rolle i demokratiet ved å avdekke graden av historiebevissthet.

- Et sentralt tema for denne forskningen er hvordan mennesker ser på sin egen rolle i historien. Er vi klar over at det bare er vi mennesker som skaper det som skal bli historie eller tenker vi helst at historien skapes av noen andre eller noe annet og at vi bare er tilskuere? Og hvordan påvirker dette hvordan vi ser på vår egen rolle som demokratiske borgere? Koblingen mellom historie og demokrati er noe flere har interessert seg for de siste årene og jeg vil gjerne bidra til å skape mer kunnskap om dette.

SAMARBEID MED UIA

Å drive vitenskapelig arbeid på aktuelle fagområder har vært et tydelig formål med ARKIVETs virksomhet fra starten av. Tidligere har det blitt skrevet tre doktorgradsavhandlinger. Det nye doktorgradsprosjektet om historiebevissthet og demokrati som utføres av Georg Kristoffer Fjalsett, er resultat av et fruktbart samarbeid med UiA.

- Det er ikke alle forunt å ha to arbeidsplasser og å føle seg hjemme begge steder, men slik er det for meg. Jeg er både stolt og glad over å kunne legemliggjøre samarbeidet mellom ARKIVET og UiA på denne måten. Og så er det fint å høre at det snakkes varmt om den ene institusjonen hos den andre.