Ungdommens folkemøte om familiefattigdom

Publisert

ordstyrer og tre panelsamtaledeltakere sitter på scenen

Tekst og foto: Eivind Iveland

Torsdag kveld 26. september arrangerte vi i ARKIVET, i samarbeid med Røde Kors Agder og Redd Barna Ungdommens folkemøte om familiefattigdom. Folkemøtet gikk under navnet Alt Koster Penger! Barn og unge som vokser opp i familiefattigdom er stort problem i dag, selv om vi bor i et av de beste landene å vokse opp i. I Norge i dag er det 1 av 10 barn og unge som vokser opp i familiefattigdom.

Hva er familiefattigdom?

Så hva vil det si å vokse opp i familiefattigdom og hvordan oppleves det? Familiefattigdom gjør at mange barn og unge opplever utenforskap. Dette betyr at barn og unge vokser opp i familier som ikke har råd til å sende barna på fritidsaktivitetene, og at ungdommer må jobbe for å få familien til å gå rundt. I den anledning ble kortfilmen Fotballdrømmen fra Redd Barna ble vist. I filmen møtte vi hovedpersonen «Maja» som ikke har råd til å kunne følge drømmene sine om å bli proff fotballspiller. Tematiseringen gjorde sterke inntrykk, og filmen beskrev på mange måter hvordan familiefattigdom oppfattes fra barnas perspektiver.

Blanke Ark i fokus

Det må også sies at dette folkemøtet ikke hadde vært foruten Blanke Ark. Ungdommene fra Blanke Ark hadde en sentral rolle i å arrangere selve møtet. Isabelle innledet folkemøtet med et musikalsk innslag. Yasir startet like etter med å ønske alle velkomne. Det er viktig å huske på problemene må løses i samarbeid ungdommen, og da må deres stemmer bli hørt. Derfor var det også flere av ungdommene som fortalte om egne erfaringer rundt det å vokse opp i familiefattigdom. I tillegg var det også ungdommene som selv stod for å lede panelsamtalene, og ikke minst politikerdebatten.

Panelsamtale fra AKT, Våg IL og Karuss skole

Skolen, kollektivtilbudet og idrettslag har et ansvar, i og med at de jobber mye med barn og unge i lokalmiljøet. Derfor ble det også arrangert en panelsamtale med et panel bestående av Kjell Sverre Drange fra AKT, Kathrine Stava fra Våg fotballklubb og Hege Ose, rektor ved Karuss skole. I panelsamtalen kom det fram mange gode tiltak til hvordan kollektivtilbud, skolen, og idretten kan bety en forskjell for barn og unge. Rektor Hege Ose foreslo blant annet økt fritidstilbud, blant med blant annet en svømmehall i Vågsbygd. Samtidig ble det også understreket at det hadde blitt gjort mange tiltak tidligere. Kathrine Stava kunne med god grunn skryte av at redusert medlemskontingent til 50 kroner hadde ført til en økning i medlemskapet. Også Kjell Sverre Drange kunne slå et slag for AKTs nye tilbud, AKT svipp.

Handlingsplan mot familiefattigdom: Hva kan kommunen og lokalpolitikerne gjøre?

Det ble også diskutert ulike tiltak til hvordan bekjempe familiefattigdom i et lengre perspektiv. I den anledning ble det ført en panelsamtale med representanter fra kommuneadministrasjonen. Gjestene her var Ingvild Skår, leder av organisasjonen Nye Mønster, og assisterende oppvekstdirektør Svein Ove Ueland. Her ble det diskutert ulike langsiktige tiltak til den nye handlingsplanen mot familiefattigdom i Kristiansand. Blant annet ble det foreslått gratis kjernetid i barnehagen, redusert betaling med en rimeligere betalingstid. Politikerdebatten kom helt på slutten av folkemøtet og bestod av partiene Høyre, AP, Rødt, Partiet Sentrum, KRF, Venstre og MDG. Resultatet ble en god debatt med mange bra og ulike forslag. Samtidig kunne også lokalpolitikerne med god samvittighet si at de, etter en del om og men, hadde sagt et tverrpolitisk ja til den nye handlingsplanen mot familiefattigdom.

Aktuelt

  • Ledig stilling: Formidler

    Vi skal tilsette en formidler ved ARKIVET i 100% fast stilling med snarlig ansettelse. Søknadsfrist er 1. november. Vi søker en samfunnsengasjert, kreativ, initiativrik og selvstendig medarbeider med høy arbeidskapasitet og gode samarbeidsevner.

  • Ungdommens folkemøte om familiefattigdom

    Torsdag kveld 26. september arrangerte vi i ARKIVET, i samarbeid med Røde Kors Agder og Redd Barna ungdommens folkemøte om familiefattigdom.

  • Å undervise i kontroversielle tema

    Torsdag 12. september fikk vi besøk av Dembra som fikk holde et aktuelt lærerkurs om viktigheten av å undervise det som skjer i Israel og Palestina, selv om det kan være vanskelig å snakke om i klasserommet.