Frigjøringsdagen 8. mai
Hvert år markeres frigjøringsdagen 8. mai på ARKIVET med et arrangement som er åpent for alle. Det legges også ned krans ved minnebautaen til ære for motstandsfolk fra Agder som mistet sine liv under andre verdenskrig.
Bakgrunn for markeringen
Frigjøringsdagen i Norge, tirsdag 8. mai 1945, er dagen da de tyske militære styrkene kapitulerte. Da hadde landet vært under tysk okkupasjon siden 9. april 1940. Med unntak av i Finnmark og Nord-Troms, som tyskerne satte i brann under tilbaketrekningen høsten 1944, skjedde den tyske kapitulasjonen i ordnede former – uten væpnet motstand.
Meldingen om at det var fred i Norge ble kunngjort over hele landet ved at kirkeklokkene ringte freden inn. I Mandal strømmet folk inn til sentrum for å høre kongens fredsbudskap kringkastet fra London. I Kristiansand samles også folk i byen hvor flaggene er til topps. Hjemmestyrkene rykket inn i Arkivet, det tidligere Gestapohovedkvarteret som nå var forlatt.
Markering på ARKIVET
Hvert år inviteres skoleelever, studenter og andre som ønsker å markere dagen til et innholdsrikt arrangement på ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter. Dagen markeres med fokus på viktige verdier som demokrati, frihet og fred.