Michelet1
FØRSTE MØTE: Spesielt inviterte fikk et første møte med det nyåpnede Jon Michelets bibliotek.

Innvielse av Jon Michelets bibliotek

Torsdag 7. april fikk Jon Michelets bibliotek sin formelle åpning i regi av Norsk senter for krigsseilerhistorie.

Jon Michelets bibliotek er en ny utstilling som formidler Michelets arbeid med krigsseilerhistorien. I utstillingen står over 600 bøker fra hans private samling.

Les mer: Jon Michelets bibliotek.

EN SJØENS HELT

Biblioteket består av bøker og arkivmateriale etter forfatter Jon Michelet. Materialet utgjorde grunnlaget for mye av hans forfatterskap fra 2007 til 2018, særlig i forbindelse med skrivingen av romanserien i seks bind om krigsseileren Halvor Skramstad, "En sjøens helt".

- Denne romanserien har gitt mange større forståelse for påkjenningene krigsseilernes hadde, både under krigen og i tiden etter, sa styreleder ved ARKIVET, Norunn Tveiten Benestad, i sin velkomsttale til en fullsatt sal.

PANELSAMTALE OM FORFATTERSKAPET

Thea S. Eriksen, formidler ved Norsk senter for krigsseilerhistorie og prosjektleder for Jon Michelets bibliotek, ledet en panelsamtale med Jons kone, Toril Brekke, journalist Ole Torp og historisk konsulent på "En sjøens helt", Bjørn Tore Rosendahl.

Torp er etterkommer av en krigsseiler og har tidligere intervjuet Jon Michelet. Han kunne fortelle om en raus og dedikert forfatter med et langvarig engasjement for krigsseilerne og hvordan de ble møtt i samfunnet etter krigen.

- Korrespondansen han hadde med lesere og etterlatte var helt utrolig, fortalte Toril Brekke. - Han svarte alle, og han fikk så mye tilbake. Det ble mye nytt materiale, som også var mye av grunnen til at serien vokste.

I PANELET: Toril Brekke, Jons kone, og journalist Ole Torp forfalte om en raus og dedikert mann.

KUNSTNERISK RAMME

Publikum fikk høre "De beste" av Nordahl Grieg fremført av Birgit Amalie Nilssen, Nils Økland og Even Eileraas, og Vamp-vokalist Jan Toft spilte for publikum sammen med Håkon Marius Pettersen, Viljar Dyvik, Andreas Bratlie og Eirik Are Oanæs Andersen.

STEMNINGSFULLT: Vamp-vokalist Jan Toft med band stod for vakkert musikalsk innslag.

Med torsdagens åpningsarrangement vel overstått, er Jon Michelets bibliotek åpent for alle som ønsker å utforske utstillingen og sette seg ned for å fordype seg i krigsseilerhistorien og Michelets betydningsfulle arbeid med den.