Sigmund Solms krigsmalerier

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter eier landets største kunstsamling av krigsmaleren Sigmund Solm. Solms motivkrets bygget for en stor del på konkrete hendelser under krigsoverfallet på vårt land.

Det som var utgangspunktet for kunstnerens livslange engasjement, var opplevelsen han hadde som 14-åring på Lykthaugen i Svolvær den 4. mars 1941. Britiske og norske styrker, blant dem Martin Linge, gjennomførte en seks timers aksjon på fire steder i Lofoten for å drive tyskerne ut av området.

SIGMUND SOLMS KRIGSSKILDRINGER

Sigmund Solm var mest aktiv som maler i 1960- og 70-årene og holdt bare to separatutstillinger i sitt liv. Da han debuterte i den intime salen i annen etasje i Kunsterforbundet i 1970, viste han ni krigsskildringer malt mellom 1966 og 1970: "Den store konvoi", "Flyktninger", "Krigsoffer", "Den 4. mars 1941", "Narvik 13. april 1940", "Krigsbarn", "Frie menn" og "Måløyraidet 1941". Kritikerne tok stort sett godt imot den 44 år gamle debutanten

GAVE TIL STIFTELSEN ARKIVET

13 bilder ble gitt i gave til Stiftelsen Arkivet i forbindelse med den offisielle åpningen 8. mai 2001. Giver var kuntnerens enke, Hallfrid Solm. Jan Wesenberg, tidligere styreformann for både Riksgalleriet og Museet for samtidskunst, holdt ved den anledning et foredrag om maleren Sigmund Solm. Direktør ved Sørlandets kunstmuseum, magister i kunsthistorie Svein Thorud, sto for utvalget av bilder sammen med Wesenberg og Hallfrid Solm.

KRIGSSEILERNES SKJEBNE SOM MOTIV

Det mest brukte motivet blant krigsbildene, er krigsseilernes skjebne. Han skaffet seg kunnskaper og innsikt om krigsseilernes tjenesteforhold under krigen og den senere behandlingen av dem gjennom samtaler med krigsseilere som hadde fått livene sine ødelagt for alltid. Dette resulterte blant annet i det monumentale bildet “Krigsseilere 1939-1945”, malt i årene 1966-68, da kunstneren bodde på Grünerløkka i Oslo. I 1984 ble dette bildet overrakt til Agder krigsseilerforening, med en klausul om at Sørlandsbanken skulle få overta bildet i 2000. Dette bildet ble også overtatt av Stiftelsen Arkivet i 2001, og er det 14. Solm-bildet i stiftelsens eie i dag.

Tre av maleriene står utstilt i ARKIVETs tredje etasje.