Norsk digitalt fangearkiv

skjermdump av forside på nettsiden fanger.no

Norsk digitalt fangearkiv er et samarbeid mellom Falstadsenteret i Ekne i Trøndelag og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.

Klikk her for å komme til databasen fanger.no.

Samarbeid med Falstadsenteret

Siden 2015 har ARKIVET utviklet og driftet Krigsseilerregisteret. Falstadsenteret har siden 2009 hatt ansvaret for et digitalt register over utenlandske krigsgraver i Norge.

Gjennom disse prosjektene har begge institusjoner etablert kompetanse på personhistoriske databaser. Denne kompetansen har vært verdifull i oppbyggingen av Norsk digitalt fangearkiv – Fanger.no.

Prosjektet inngår i freds- og menneskerettighetssentrenes langvarige forpliktelse til å forvalte og utvikle ny kunnskap om norsk og transnasjonal fangehistorie. Det gjøres gjennom dokumentasjon, forskning og formidling.

Prosjektet har fire delmål

  • Å opprette en online database over personer som ble holdt i fangenskap under andre verdenskrig
  • Å sørge for at navn på personer som ble holdt fanget er tilgjengelig og oppdatert, og på denne måten minnes personene
  • Å tilgjengeliggjøre ytterligere dokumentasjon fra gjenlevende, etterkommere og andre som kan kvalitetssikre og komplettere opplysningene i registeret
  • Å utvikle og formidle ny kunnskap om norsk og transnasjonal fangehistorie

Fremgangsmåte og fremdrift i prosjektet

Metodikken er å tilgjengeliggjøre opplysninger basert på foreliggende oversiktsverk, gjennomgang av primærkilder i norske og utenlandske arkiver, supplering basert på kontakt med gjenlevende og etterkommere, og kontinuerlig kvalitetssikring.

Databasen ble lansert i tilknytning til 75-årsmarkeringen for frigjøringen av Norge etter tysk okkupasjon, 8. mai 2020.

I desember 2023, etter budsjettforhandlinger mellom nåværende regjeringspartier, kom Norsk digitalt fangearkiv – Fanger.no inn på statsbudsjettet. Dette sikret permanent finansiering av Fanger.no, som nå ikke lenger anses å være et prosjekt. Man kan heretter jobbe systematisk med å få ut potensialet i Fanger.no, og få inn flere fagpersoner i arbeidet med å utvikle nettressursen. Fanger.no vil med årene utvikle seg stort innenfor områder som formidling, IT-utvikling, dokumentasjon og forskning. Det viktigste er å samle all kunnskap om fangene på ett sted, og å bidra til å holde fangenes historier og stemmer levende.