I møte med fangearkivet forteller gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen om egne erfaringer og verdien av et oppdatert digitalt fangearkiv.
En viktig informasjonskilde
Et hovedmål for Norsk digitalt fangearkiv er å synliggjøre historiene til nordmenn som var i fangenskap under 2. verdenskrig. Den vil fungere som et digitalt minnesmerke som anerkjenner 44 000 menn og kvinner som ble tatt til fange, men også som en levende kunnskapsbase. Ønsket er å gjøre kunnskapen om norsk fangehistorie mer tilgjengelig. Med kontinuerlig oppdatering vil databasen bli en pålitelig og viktig informasjonskilde for alle som vil vite mer om fangehistorien.
Støtte fra journalist Leer-Salvesen
En som støtter opp under oppbyggingen av Norsk digitalt fangearkiv er journalist Tarjei Leer-Salvesen. Leer-Salvesen har arbeidet inngående med dokumentasjon om norsk fange- og krigshistorie. Bak seg har han mange års erfaring fra blant annet NRK, Fædrelandsvennen, Ny Tid og Klassekampen. I løpet av sin karriere har han stått bak opprettelsen av den søkbare databasen Innsyn.no som inneholder flere millioner dokumenter fra offentlige institusjoner over hele Norge. Han har også skrevet bok om Arkivsøk for journalister og holder foredrag for studenter om kildebruk. For tiden jobber han for regionavisen Fædrelandsvennen.
Dele erfaringer fra research-arbeid
I intervjuet forteller han om sitt arbeid med et dokumentarprosjekt han utførte for NRK Brennpunkt, som omhandlet bombingen av Victoria Terrasse nyttårsaften 1944. I tillegg deler han sine betraktninger om sitt arbeid med en dokumentarserie om den tidligere statsministeren Einar Gerhardsen.
Hvis du ønsker å gi et bidrag til utviklingen av fangearkivet: Innsamlingsaksjon på Spleis.