Minnestedet

grå stein med svart tekst som sier "Kristiansand, 101 kvinner, 1030 menn"

ARKIVET er i dag et viktig minnested over det som skjedde her under andre verdenskrig. Hvert år kommer flere tusen skoleelever og gjester på besøk for å lære om husets og landsdelens fortid.

Som Gestapos hovedkvarter under krigen ble ARKIVET et symbol på menneskeforakt og tortur. Flere tusen sørlendinger ble arrestert av Gestapo i løpet av krigen, mistenkt for å drive motstandsarbeid. Flere hundre ble utsatt for grov, systematisk tortur. Mange ble sendt videre til konsentrasjonsleirer i Europa. 162 av dem kom aldri tilbake.

Minnebautaen – de som døde i tysk fangenskap

Ved inngang til ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter står en minnebauta. På den står det 162 navn. 162 menn og kvinner fra Agder mistet livet i tysk fangenskap under andre verdenskrig.

Bysten Arne Laudal – distriktsleder for Milorg

Major Arne Laudal var distriktsleder for Milorg på Sørlandet. Han deltok i kampene i Sør-Norge i 1940 og organiserte Milorg i landsdelen i 1941. Laudals Kampgruppe 3 ble rullet opp, og 7. desember 1942 ble han arrestert i sitt hjem. Under forhør på ARKIVET ble han utsatt for grov tortur. I 1944 ble han dømt til døden og skutt i Trandumskogen.

Utenfor bygningen i Vesterveien 4 står bysten av Arne Laudal. Bysten er laget av Ingemund Berulfson og ble reist av Kristiansand kommune allerede i 1946. I 2002 ble den flyttet fra Kristiansand kirkegård til sin nåværende plassering utenfor ARKIVET.

Minnetrappen – fangene fra Agder

Minnegangen, som befinner seg i trappen rett innenfor den gamle hovedinngangen, hører til blant minnesmerkene som ble etablert i forbindelse med den offisielle åpningen av ARKIVET i 2001. Her henger navnene på 3545 mennesker fra Agder som satt i fangenskap under krigen. Langs de to veggene henger 14 tavler med navn i alfabetisk rekkefølge.