Arendalsuka ARKIVET tors nettside event

Så er spørsmålet; hadde egentlig råd til det før óg?

Torsdag 19. august kl. 17.00 inviterer vi til visning av filmen "Så er spørsmålet; hadde de egentlig råd til det før óg?" og panelsamtale.

Den sosiale ulikheten i Norge øker år for år. Hvilke konsekvenser har det for et barn å vokse opp i en familie med vedvarende lav inntekt? Hva gjør det med en forelder å ikke vite hvor neste måltid kommer fra? Hvordan kan vi som samfunn la dette skje? Og hva skal vi gjøre med det?

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, FN-sambandet og Røde Kors ønsker velkommen til visning av filmen "Så er spørsmålet; hadde de egentlig råd til det før óg?" etterfulgt av en tverrpolitisk panelsamtale.

Filmen er basert på filmskaper Kaisa Hansen-Suckow og familiens erfaringer med langvarig fattigdom. Publikum blir med inn mellom husets fire vegger, til våkenetter og tannverk, til butikken hvor kortet blir avvist, til NAV, til avmakt og til uro, håp og humor.

En av fire nordmenn har i 2021 ikke økonomi til å håndtere en uforutsett utgift. Køene på utsiden av fattighusene i Norge er så lange at enkelte må gå tomhendt hjem. Flere ligger våkne om natta med bekymringer og tannverk.

Dette er historien til en av familie bak den mørke statistikken om fattigdom i Norge. Filmen har en varighet på 30 minutter og blir etterfulgt av en panelsamtale på 45 minutter.

Medvirkende:
  • Kaisa H. Suckow – filmskaper
  • Anne Brita Thorød – dosent emerita, UiA
  • Trygve Svensson – leder i tankesmien Agenda
  • Kari Henriksen – førstekandidat Vest-Agder Ap
  • Gro-Anita Mykjåland – førstekandidat Agder SV
  • Oda Pettersen – førstekandidat Miljøpartiet De Grønne Agder
  • Kasper Bekkeli Espeland – førstekandidat Rødt Vest-Agder
  • Solveig Skaugvoll Foss – førstekandidat SV Vest-Agder

Birgit Amalie Nilssen, programansvarlig ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, leder samtalen.

Om filmen:

Oppvekst i vedvarende lavinntekt er stadig i nyhetsbildet, og andel barn som vokser opp i fattigdom har økt betydelig de siste årene. Disse barna vokser ikke opp i et vakuum. Hvem er foreldrene rundt dem? Hvilket liv lever de og hvilke utfordringer står de ovenfor? Det er dette Kaisa Hansen-Suckow har ønsket å tematisere i filmen sin. Publikum blir med inn mellom husets fire vegger, til våkenetter og tannverk, til butikken hvor kortet blir avvist, til NAV, til avmakt og til uro, håp og humor.

En av fire nordmenn har i 2021 ikke økonomi til å håndtere en uforutsett utgift. Køene på utsiden av fattighusene i Norge er så lange at enkelte må gå tomhendt hjem. Flere ligger våkne om natta med bekymringer og tannverk.

Dette er historien til en av familie bak den mørke statistikken om fattigdom i Norge. Filmen har en varighet på 30 minutter.

I april 2021 fikk Kaisa og hennes ad-hoc-gruppe bestående av Alexander F.C Johansen, Alf Vaksdal og Daniel Holten støtte av Cultivas ekstraordinære koronastøtte - Mangfold, inkludering og digitalisering.

Om filmskaperen:

Kaisa Hansen-Suckow aktivist, kunstner og byråkrat. Hun er 29 år gammel, kommer fra Arendal og flyttet i 2013 til Kristiansand for å studere. Da studerte hun bachelor i teater fulgt opp med master i tverrfaglig kunstfag, på Universitetet i Agder. Etter utdanningen sin fikk Kaisa jobb i gamle Songdalen kommune, i tidligere enhet for kultur og inkludering, hvor hun jobbet med barn og ungdom, ungdomsdemokrati, forebyggende og inkluderende. Arbeidet i Songdalen ga henne mulighet til å bruke utdannelsen sin, men også egen erfaring med fattigdom som barn og voksen.

Tid

Tor. 19 aug. 2021
Klokken: 17:00

Sted

Bærekraftsscenen, Arendalsuka 2021

Arrangør

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, FN-sambandet og Røde Kors