10 09 20 Her og nå på ARKIVET Hvorfor flykter folk fra Tyrkia nettside

Hvorfor flykter folk fra Tyrkia?

Høstens første Her og nå på ARKIVET har fått temaet: Hvorfor flykter folk fra Tyrkia? Det blir filmvisning med panelsamtale i etterkant.

Her og nå på ARKIVET er et samarbeid mellom ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, FN-sambandet og Røde Kors.

De siste fire årene har en veldig stor andel av nye politiske flyktninger til Norge kommet fra Tyrkia. Mange av disse har bakgrunn som journalister, akademikere, lærere helsearbeidere og andre offentlige tjenestemenn i den tyrkiske staten, og har måttet forlate sitt hjem på grunn av den politiske situasjonen i landet.

Sommeren 2016 ble verden vitne til det som tilsynelatende var et forsøk på militærkupp for å fjerne president Erdogan fra makten. På tross av mange ubesvarte spørsmål rundt hva som egentlig skjedde denne natten, hevdet tyrkiske styresmakter at den religiøse lederen Fethullah Gülen var ansvarlig for kuppforsøket sammen med sitt nettverk av tilhengere i blant annet forsvaret og offentlig forvaltning.

Med dette som bakteppe har den tyrkiske regjeringen de 4 siste årene arrestert og tiltalt et tusentalls mennesker på grunn av påstått deltakelse i kuppforsøket, ofte med minimalt eller ingen bevis. Mange har blitt utsatt for grove menneskerettighetsbrudd som tortur og vilkårlig frihetsberøvelse og flere har dødd under mistenkelige forhold i arrest.

Filmskaper Jørgen Lorentzen var i Istanbul under kuppnatta og har laget dokumentaren «En gave fra Gud». Tittelen viser til hva president Erdogan kalte det mislykkede kuppforsøket – en gave fra Gud for å fjerne enhver politisk motstand.

Denne kvelden blir det visning av filmen «En gave fra Gud», etterfulgt av panelsamtale ledet av Gunvor Andresen fra FN-sambandet.

GJESTER:

  • Jørgen Lorentzen, daglig leder i Stiftelsen Hedda, filmskaper, journalist, forlagsredaktør og forsker – med Tyrkia som sitt annet hjemland gjennom mange år.
  • Helene Fatima Sarayli, norsk-tyrkisk skribent og aktivist med bakgrunn fra internasjonale relasjoner og Midtøstenstudier. Utdannet statsviter som for tiden studerer terrorisme og samfunnssikkerhet.
  • M. Yayla, politisk flyktning fra Tyrkia som jobber med doktorgradsavhandling om menneskerettigheter.

I pausene blir det tradisjonell tyrkisk musikk fra to unge flyktninger og studenter, Fatih fra Stavanger og Selim fra Mandal. Det er også mulig å se utstillingen til Ali Osman Gozagac, en tidligere politimann fra Tyrkia som også er kunstner og bruker kunsten sin til å sette fokus på menneskerettighetssituasjonen i hjemlandet.

Begrenset antall plasser. Vi oppfordrer til kjøp av billett på nett før ankomst for å være sikker på at det er ledig.

Tid

Tor. 10 sep. 2020
Klokken: 19:00

Sted

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Arrangør

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, FN-sambandet, Røde Kors

Billettpriser

Kr. 100,-