Fra Arkivet til Grini nettside 2

Fra Arkivet til Grini

Søndag 24. oktober kl. 18.00 har vi gleden av å invitere til premiere på konsertforedraget "Fra Arkivet til Grini", som er skapt av Per Vollestad og Gutta på skauen.

- Eg var på arbeid som vanleg fredagen 5. februar 1943, skriver Osmund Faremo om den dagen som endret alt. I de første krigsårene ble det i Agder bygd opp en hemmelig undergrunnshær kalt Laudals organisasjon. Sipo rullet opp store deler av organisasjonen fra desember 1942. Dette førte til 350 arrestasjoner i løpet av noen måneder. Flertallet av de arresterte havnet i tyske konsentrasjonsleirer. På veien dit var mange av dem innom både Arkivet og Grini.

I dette konsertforedraget vil Per Vollestad fortelle om det tunge og vanskelige sørlendingene opplevde på veien. Men også om motet og håpet – og ikke minst sangene og musikken som gav styrke til å holde sammen og holde ut.

Gutta på skauen, med Per Vollestad, Svein Olav Blindheim og Fredrik Øie Jensen, har i flere sesonger samarbeidet med Grinimuseet om forestillingen "Sanger fra Grini - på Grini". Nå har de tatt for seg Agder-fangenes historier i sin nye forestilling for ARKIVET.

Om Per Vollestad og Gutta på skauen:

Per Vollestads sangkarriere spenner fra La Scala i Milano til Chat Noir i Oslo, via illegale sanger fra den annen verdenskrig. Og som forfatter, fra doktorgrad om komponisten Christian Sinding, via norsk reklamesang i mellomkrigstiden, til den kritikerroste boken Livet på Grini under annen verdenskrig som kom ut i 2020.

Vollestad har spilt inn over 30 CD-er med repertoar som spenner fra opera/oratorier og romanser, til musikk i grenselandet mellom jazz og samtidsmusikk - og samarbeidsprosjekter med artister som Ketil Bjørnstad, Erik Bye og Odd Børretzen. De siste årene har han samlet inn illegale sanger fra hele landet, en samling så nå består av over 400 sangtitler, hvorav en rekke sanger skrevet av grinifanger.

Sammen med sine medmusikanter i trioen "Gutta på skauen", Svein Olav Blindheim og Fredrik Øie Jensen, har han de siste årene også gitt ut tre innspillinger med et utvalg av disse illegale sangene, og blant disse også en innspilling med sanger fra Grini fangeleir.

Tid

Søn. 24 okt. 2021
Klokken: 18:00

Sted

Kjelleren, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Billettpriser

Kr 150,-
Student: Kr 75,-