Nettside event JM bibliotek 6 4

Åpning av Jon Michelets bibliotek

Torsdag 7. april 2022 kl. 19.00 åpner Jon Michelets bibliotek på ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, i regi av Norsk senter for krigsseilerhistorie.

Dette arrangementet er pr. 5. april fulltegnet.

Åpningen vil bestå av kunstneriske innslag med blant annet Nils Økland og Even Eilerås, musikalsk innslag ved Vamp-vokalist Jan Toft og en samtale mellom historisk konsulent på bøkene «En sjøens helt» Bjørn Tore Rosendahl, Jons kone Toril Brekke og journalist Ole Torp ledet av formidler Thea Eriksen. Direktør Tina Sødal leder oss gjennom programmet og styreleder Norunn Tveiten Benestad holder velkomsttale.

Om Jon Michelets bibliotek

Biblioteket består av bøker og arkivmateriale etter forfatteren Jon Michelet (1944-2018). Materialet utgjorde grunnlaget for mye av hans forfatterskap fra 2007 til 2018, særlig i forbindelse med skrivingen av romanserien i seks bind om krigsseileren Halvor Skramstad, En sjøens helt. Gjennom Michelets bøker om krigsseilerne gjorde han det mulig for etterkommere å forstå seg på hva krigsseilerne hadde gjennomgått i krigsårene, og som for mange resulterte i en turbulent etterkrigstid.

Krigsseilernes historie er fremdeles ukjent for mange i dag, til tross for at de utgjorde det største bidraget fra norsk side til den allierte seieren i andre verdenskrig. Michelets fargerike beskrivelser av sjøfolkenes kamp gjennom andre verdenskrig har bidratt til at interessen og kjennskapen til krigsseilerne har vokst i Norge. Gjennom Jon Michelets bibliotek ønsker vi å knytte den fiktive historien om Halvor Skramstad til den faktiske historien om krigsseilerne.

Biblioteket byr på faktabaserte bøker (alle fra Michelets eget private bibliotek), en innføring i de viktigste hendelsene i tilknytning til krigsseilerne og en oversikt over Michelets bøker om krigsseilerne. På denne måten vil publikum som besøker biblioteket, enten de har lest noen av Michelets bøker om krigsseilerne eller ikke, kunne oppleve rommet og lære noe nytt. En skrivepult med seks tilhørende skriveplasser står i midten av rommet og vi håper både studenter og andre historieinteresserte benytter seg av muligheten til å finne inspirasjon og arbeide i Jon Michelets bibliotek.

Tid

Tor. 07 apr. 2022
Klokken: 19:00

Sted

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Billettpriser

Gratis inngang. Krever påmelding.