Minnedag for henrettede sovjetiske krigsfanger i Kristiansand
Søndag 5. mai kl. 13.00 arrangeres minnedag for henrettede sovjetiske krigsfanger i Kristiansand. Det blir spesialomvisning i Brennpunkt Arkivet kl. 13.00 og minnemarkering ved Vollevannet kl. 15.00.
Program for markeringen
Kl. 13.00: Spesialomvisning med vekt på sovjetiske krigsfanger, i utstillingen Brennpunkt Arkivet v/ historiker (PhD) Thomas V.H. Hagen. Omvisningen vil vare i ca. 80 minutter.
Kl. 15.00: Minnemarkering ved Vollevannet med informasjon om henrettede sovjetiske krigsfanger og en hilsen fra etterkommere til en av de som ble henrettet her. Blomsternedleggelse ved minnesmerkene.
Minnemarkeringen foregår i nordenden ved stranda der det er et minnesmerke. Det er en liten parkeringsplass i Bergtoras vei bak stranda.
Bakgrunn for markeringen
Omkring 100 000 sovjetiske krigsfanger ble sendt til Norge som tvangsarbeidskraft etter det tyske angrepet på Sovjetunionen sommeren 1941. Av disse kom rundt 3000 til Agder. Den største krigsfangeleiren på Sørlandet ble anlagt på Lista, med over 600 fanger. I Norge var det til sammen rundt 500 forskjellige krigsfangeleirer.
Selv om de på folkemunne ble kalt «russerfanger», kom de fra hele det tidligere sovjetiske imperiet. Majoriteten var russere, men mange kom fra Ukraina, Hviterussland, Polen, de baltiske landene og andre områder. Noen hadde jødisk bakgrunn.
Hvert år markerer ARKIVET at minst 50 sovjetiske krigsfanger ble henrettet i Kristiansand under andre verdenskrig. Henrettelsene i kristiansandsdistriktet ble planlagt og gjennomført av tjenestemenn fra det tyske sikkerhetspolitiet, som hadde sitt hovedkvarter på Arkivet.
Dermed har vi et særlig ansvar for å minnes disse hendelsene.
Bli med på minnedag
Søndag 5. mai kl. 13.00 og 15.00
ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Vollevannet
Billettpriser
Gratis inngang
Arrangør
ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter