Over 44 000 nordmenn satt i fangenskap under andre verdenskrig, i leirer og fengsler i Norge og i ulike typer leirer og fengsler spredt over store deler av verden. I dag fins det ikke noe digitalt arkiv over nordmenn i fangenskap mellom 1940–1945 som er åpent tilgjengelig. Dette ønsker nå ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter å gjøre noe med, i samarbeid med Falstadsenteret.
HVA?
Norsk digitalt fangearkiv skal være en levende kunnskapsbase og et digitalt minnesmerke over menn og kvinner som satt i fangenskap under andre verdenskrig. Å formidle kunnskap om norsk fangehistorie på nett er en viktig samfunnsoppgave, og vil gjøre det enkelt for publikum å få tilgang til kvalitetssikret informasjon om en viktig del av norsk historie.
HVORFOR?
Prosjektet har fire hovedmål:
HVEM?
Norsk digitalt fangearkiv er et samarbeidsprosjekt mellom ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter og Falstadsenteret. ARKIVET har siden 2015 utviklet og videreutviklet Krigsseilerregisteret. Falstadsenteret har siden 2009 hatt ansvaret for et digitalt register over utenlandske krigsgraver i Norge. Gjennom disse prosjektene har begge institusjoner etablert kompetanse på personhistoriske databaser som nå skal gjenbrukes i oppbyggingen av Norsk digitalt fangearkiv.
Prosjektet inngår i freds- og menneskerettssentrenes langvarige forpliktelse til å forvalte og utvikle ny kunnskap om norsk og transnasjonal fangehistorie gjennom dokumentasjon, forskning og formidling.
HVORDAN?
Metodikken vil være å tilgjengeliggjøre opplysninger basert på foreliggende oversiktsverk, gjennomgang av primærkilder i norske og utenlandske arkiver, supplering basert på kontakt med gjenlevende og etterkommere, og kontinuerlig kvalitetssikring.
NÅR?
Målet er at første slipp av det digitale fangearkivet skal lanseres i tilknytning til 75-årsmarkeringen for frigjøringen av Norge etter tysk okkupasjon i mai 2020.
RESSURSER
For å få dette til, trenger vi økonomisk støtte til utvikling av teknisk løsning og midler til to prosjektstillinger (2019–2020) . ARKIVET og Falstadsenteret investerer en betydelig egenandel, men ytterligere offentlig og privat finansiering er en forutsetning.
Så langt har prosjektet mottatt tilsagn om støtte fra:
PERSONVERN
Prosjektet forplikter seg til å gi publikum god informasjon om hvordan personopplysninger behandles, til å vurdere personvernkonsekvenser (DPIA) kontinuerlig, og til å bygge personvernet inn i løsningen som utvikles.
KONTAKT
Thomas V.H. Hagen, avdelingsleder ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter ([email protected]), eller
Arne Langås, konservator NMF ved Falstadsenteret ([email protected])
VIL DU VITE MER?
Om fangearkivprosjektet i Dagsrevyen, NRK onsdag 6. februar 2019 (kap. 13)
Om fangearkivprosjektet i Museum på NRK P2, sendt første gang 9. februar 2019
VI HÅPER PÅ DIN STØTTE!