Demokratiuka 2.-8. mai ble i går avsluttet med tradisjonell markering av frigjøringsdagen. ARKIVET har gjennom uka åpnet dørene til flere foredrag, samtaler, minnemarkeringer og filmvisninger, i tillegg til å være møtepunkt for dialog og samarbeid.
– For ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, er Demokratiuka og Europakonferansen viktige anledninger til å synliggjøre hvordan vi mobiliserer historien for å bygge demokratisk motstandskraft, løfte ulike stemmer og skape handling for menneskerettigheter og fred, sier direktør Tina Sødal om uka vi har lagt bak oss.
Historiens rolle i dagens samfunn
– Det er viktig å ha med det historiske perspektivet, sa Marte Gerhardsen, statssekretær i Forsvarsdepartementet, da hun deltok i panelsamtale sammen med brigader Eystein Kvarving, kommunikasjonssjef i Forsvaret, og direktør Tina Sødal under den offisielle åpningen av Demokratiuka fredag 2. mai.
– Vi har vært i en periode der vi har rustet ned. Nå er det behov for å tenke annerledes for å bevare frihet og fred.
Lytt til samtalen: Frigjøringen – Åtti år etter (NRK P2 Debatt).

Som tidligere Gestapo-hovedkvarter bærer ARKIVET en tung historisk arv som gir tyngde til vår rolle i demokratiets tjeneste. Når rettsstat og menneskerettigheter utfordres, bruker vi historien som utgangspunkt for å styrke motstandskraften i samfunnet – særlig blant unge.
Denne uka har vi blant annet invitert til visninger av spillefilmen «Flukten over grensen» for barn og unge i samarbeid med Barnefilmfestivalen. Filmen handler om fire barn som må flykte på egen hånd over grensen til Sverige under andre verdenskrig og er inspirert av virkelige hendelser.
Gjennom møter med tidsvitner og filmens regissør og produsent, fikk vårt unge publikum stilt sin nysgjerrig og fått med seg et innblikk i hva krigen innebar.
Møteplass for dialog og engasjement
Europakonferansen for demokrati og menneskerettigheter 5. mai er det årlige høydepunktet i Demokratiuka i Kristiansand. Årets konferanse, som ble åpnet av H.K.H kronprinsesse Mette-Marit, satte fokus på dialog som nøkkelen til tillit og nødvendigheten av tiltak for å styrke demokratiske verdier.

Etter konferansen besøkte parlamentarikere fra Nordisk Råd og Europarådet (PACE) ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter. Der fikk de omvisning i Brennpunkt Arkivet før de samlet seg for å diskutere mulighet for et formelt samarbeid de to parlamentarikerforsamlingene imellom. I etterkant av at Sverige og Finland har meldt seg inn i NATO, og den økende uro vi ser i verden, var møtet høyaktuelt og forhåpentligvis starten på et tettere samarbeid fremover.
– Europakonferansen gir ARKIVET en verdifull mulighet til å bygge relasjoner med andre aktører som deler vårt engasjement for demokrati og menneskerettigheter, sier direktør Tina Sødal om konferansen, som har blitt en verdifull møteplass for både å snakke om status og rette blikket fremover med felles løsninger.
Les mer: Kronprinsessen løftet ungdommenes stemme under Europakonferansen 2025 (Kristiansand kommune).
Feiring av 80 år med fred
ARKIVET avsluttet sitt bidrag til Demokratiuka med en stor markering av frigjøringen i 1945. 80 år har nå gått siden Norge ble et fritt land. Det var feiring og folkefest da freden var et faktum, 8. mai 1945, og i samarbeid med Kristiansand kommune inviterte vi til ny folkefest på Torvet i anledning årets jubileum.

1 200 syvendeklassinger var invitert til festen, som bød på musikk, dans og en litt annerledes historietime med tidsvitne Arne Eilertsen på scenen.
Krigen brakte med seg så mange ulike skjebner. Det samme gjorde fredsdagene. I en egen spesialepisode av podkasten «Fortid, nåtid, framtid» handler det om nettopp alle de ulike erfaringene som gjorde 8. mai til en dag med mange lag.
Lytt til episoden: Spesialepisode om 8. mai 1945
I anledning jubileet har det også blitt satt opp en ny utstilling om fredsvåren 1945 på ARKIVETs uteområde.
Forsidebildet er tatt av fotograf Kjell Inge Søreide for Kristiansand kommune.