Skriften på veggen

Ny pop up-utstilling setter meningsytring i fokus

I forbindelse med lanseringen av Kristiansand kommunes plan for å forebygge hatytringer, inviterer ARKIVET til duell i den interaktive pop up-utstillingen "Skriften på veggen".

Onsdag 16. juni lanseres Kristiansand kommunes hatkrimplan under frokostseminaret Den digitale samtalen - mellom hat og håp. I forbindelse med lanseringen åpnes også vår nye utstilling, Skriften på veggen.

Skriften på veggen er en utendørs pop up-utstilling som blir til i møte med publikum. Utstillingen er skapt av Ryall Burden, Arne Vilhelm Tellefsen, Laura Christina Brøvig Vallenes, Ragnhild Nilsen og Birgit Amalie Nilssen, og vil være åpen for publikum fra 16. t.o.m. 30. juni.

INVITASJON TIL LYTTEDUELL

Dueller skal utføres med anstendighet, ære og ærlige våpen. Hos ARKIVET duelleres det med penn på gjennomsiktige vegger. Det innebærer at du må se motstanderen din i øynene mens du skriver. Fordi teksten må leses speilvendt, må du konsentrere deg litt ekstra for å forstå hva motstanderen vil få frem. Akkurat sånn kan det kanskje ofte føles i virkeligheten også.

Du kan bli med på duell, og du kan selv velge hvem du vil duellere mot. Vi oppfordrer deg til å velge en av dem du er aller mest uenig med.

Til tross for at dette er en duell, ber vi deg legge bort stridsøksen den lille timen du er inne i utstillingen. Utfordringen vi gir deg, er nemlig ikke å overbevise din motstander om at du har rett. Tvert imot ber vi deg stille åpne spørsmål om din motstanders meninger helt til du forstår hvorfor hen mener det hen mener.

Duellen vår er altså ikke en ytringsduell, men en lytteduell. Vinneren er den som, helt uten å fordømme, klarer å gjengi sin motstanders synspunkt på en ryddig måte.

MENNESKENE BAK ORDENE

Skriften på veggen vil skape rom til å se mennesket og meningen bak ordene vi ytrer. Ved å løfte samfunnsdebatten fra isolerte skjermer til gjennomsiktige vegger, vil vi utforske hvilken kraft som finnes i blikkontakt, nærhet og stillhet. Hva gjør det med en samtale at alle velger å aktivt lytte til hverandre?

Alt som ytres blir i utgangspunktet stående. Juridiske og etiske problemstillinger vil bli fortløpende vurdert og diskutert.

Skriften på veggen blir altså til i møte med publikum. Kanskje vil denne pop up-utstillingen gi oss noen nye glimt av innsikt i hva som lever og puster under stillhet og støy, orden og kaos i dagens debattklima.

VIL DU BLI MED?

En gruppevisning for inntil 30 personer koster i utgangspunktet kr 1000,-, men pris kan diskuteres.

Vi kan også tilby en pakkepris med servering om du ønsker å ta med deg vennegjengen, bedriften eller klubben på en helt spesiell opplevelse.

Tidspunkt etter avtale. Ta kontakt på [email protected].

Se åpne visninger av utstillingen på vår arrangementsoversikt.