Jan Tore Sanner Holocaustdagen 2019

Nordens største Holocaustdag-arrangement for 12 år på rad

«Det er vi som må bryte ned antisemittismen. Vi må sammen stå opp mot fordommer og diskriminering.» Statsråd Jan Tore Sanner holdt en viktig appell til elever fra Kristiansandsskolene under åpningen av ARKIVETS markering av Holocaustdagen.

ARKIVET freds-og menneskerettighetssenter, oppvekstsektoren i Kristiansand kommune, Vest-Agder Røde Kors og FN-sambandet Sør inviterer samtlige 1100 niendeklassingene i Kristiansand kommune og alle 500 niendeklassingene i Arendal kommune til heldagsarrangement i anledning Den internasjonale holocaustdagen 27. januar. Markeringen går over tre dager med 500 elever hver dag fordelt på mandag 28.1, tirsdag 29.1 og onsdag 30.1 i Arendal.

Den internasjonale Holocaustdagen har sitt utspring fra den datoen i 1945 da sovjetiske styrker frigjorde utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Den norske regjeringen har bestemt at norske skoler skal markere denne dagen, og skolene i Kristiansand og Arendal får være med på den største i sitt slag i Norge og Norden.

BESØK AV STATSRÅD

I år vil kunnskapsminister Jan Tore Sanner være til stede på mandagen. Her vil han holde en appell i åpningssekvensen og møte elever og diskutere holocaustdagens plass i skolehverdagen. Statsråden vil etter dette besøke ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter og Karuss skole som ble tildelt Benjamin-prisen i 2010.

LOUISE KAHN

Den jødiske kunstneren Louise Kahn med bakgrunn fra Nordstrand kommer til Holocaustdagen og forteller sin historie. Hun er en anerkjent musikalsk artist i Israel hvor hun holder til i dag.

UTENDØRSTEATER

I Rådhusgata 6 var det på 30-tallet en jødisk konfeksjonsbutikk med Moritz Rabinowitz som eier. Rabinowitz var en kjent skikkelse i både Haugesund som var hans hjemsted og I Kristiansand hvor han hadde filial i Bryggebakken. Rabinowitz ble arrestert og deportert sammen med resten av sin familie. I år presenterer vi på trappen til Rådhusgata 6 – med «autentisk» scenografi – en monolog av Rabinowitz i skikkelsen til skuespiller Jan Fjeldal Tekst av Kai Erland.

PROGRAM FOR DAGEN:

Kl. 9.30 Åpning i Fønix 1

Minnemarkering
Louise Kahn
Kort dokumentarfilm om Auschwitz
Appell fra statsråd Jan Tore Sanner (mandag)

Kl. 10.30 Stasjoner

Røde Kors – Integrering og flyktningeproblematikk
FN-sambandet Sør – Folkemord
Arkivet – Jødene på Agder (Moritz Rabinowitz)

Kl. 12.00 Plenumstasjon

Louise Kahn
Pål Rake
Dokumentarfilm om Peter Prefke som var hitlerjugend i Tyskland og endte opp som vaktmester på Arkivet.

Arrangementet slutter 13.00.