Holocaustdagen 2020 fellessamling
Skolemarkering: Fra fjorårets markering for skoleelever på Kristiansand kino.

Årets markering av Holocaustdagen

Den internasjonale Holocaustdagen markeres onsdag 27. januar, med digitalt arrangement for skoleelever på dagtid. På ettermiddag og kveld blir det åpne digitale arrangementer.

I år er det 76 år siden sovjetrussiske styrket rykket inn og frigjorde Auschwitz-Birkenau, 27. januar 1945. Auschwitz-Birkenau var nazistenes største konsentrasjons- og tillintetgjørelsesleir under andre verdenskrig. Det er anslått at 1,1 millioner mennesker døde i Auschwitz-komplekset, som bestod av tre hovedleirer og ca. 40 underleirer.

Siden 2005 har 27. januar vært en internasjonal minnedag for nazistenes folkemord på jøder før og under krigen.

DIGITAL SKOLEMARKERING - FRA ORD TIL HANDLING

I fjor var mer enn 1700 skoleelever invitert til en markering som gikk over fire dager. Når vi nå arrangerer for 15. gang, blir det i digital utgave. Onsdag 27. januar kl. 09.30 vil årets program bli strømmet direkte. Tematikken rundt hatefulle ord og ytringer står sentralt i markeringen, som har fått temaet "Fra ord til handling".

Les mer: Informasjon om skolemarkering av Holocaustdagen 2021.

Den årlige skolemarkeringen har tidligere vært et tilbud til niendeklassinger i Kristiansand og Arendal. I år har tilbudet gått ut også til andre skoler i Agder.

Sending og program: Direktesending og fullt program for skolemarkeringen.

KVELDSMARKERING MED BOKLANSERING

Årets publikumsarrangement vil også foregå digitalt, med en kort markering kl. 17.00 og boklansering med Roger Tronstad kl. 18.00. I disse dager gir Tronstad ut Denne seige rase: Antisemittisme på Agder inntil 1945, hvor fokuset er antijødiske holdninger på Agder frem til og med andre verdenskrig.

Les mer: Ny bokutgivelse lanseres på Holocaustdagen 2021.

Onsdag 27. januar kl. 18.00 blir det samtale mellom forfatteren og historiker Thomas Hagen.

Se markering: Digital markering av Holocaustdagen onsdag 27. januar.

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter markerer dagen i samarbeid med Kristiansand kommune, Agder fylkeskommune, PLATTFORM, Arendal kommune, FN-sambandet og Røde Kors.