FN dagen nettside event

Markering av FN-dagen | Bokbad, samtale og konsert

Tirsdag 24. oktober inviterer ARKIVET til markering av FN-dagen i samarbeid med FN-sambandet, Flexid, Røde Kors og Redd Barna.

Program

På årets FN-dag blir det åpen kafé, vakker klassisk musikk ved studenter ved kunstfag på UiA og interessante samtaler på ARKIVET. En gruppe studenter fra UiA setter sammen et program av klassisk musikk som kan knyttes spesielt til denne viktige dagen for å fremme fred og forståelse. Vi får høre fløyter, cello, kontrabass, gitar, harpe og piano, og på programmet står blant annet:

  • Velkomen med æra, Geirr Tveit
  • "Svanen" fra Dyrenes karneval, Camille Saint-Saëns
  • Café 1930, Astor Piazolla
  • "Maya", Ian Clarke

Mer informasjon om programmet kommer.

Om FN-dagen

Hvert år markerer FN og alle medlemslandene at FN-pakten (Charter of the United Nations) trådte i kraft 24. oktober 1945.

Det var på slutten av andre verdenskrigen, i februar 1945 at Storbritannias statsminister Winston Churchill, Sovjetunionens leder Josef Stalin og USAs president Franklin D. Roosevelt møttes på Jaltakonferansen i Ukraina. Her ble de enige om å opprette en ny verdensorganisasjon, De forente nasjoner.

Tanken var at ved å samarbeide på tvers av landegrensene ville man forhindre at grusomhetene fra andre verdenskrig skulle gjenta seg.

FN-pakten ble åpnet for undertegning på et møte i San Fransisco den 26. juni 1945. Den trådte i kraft 24. oktober samme år, etter å ha blitt ratifisert av de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

Kilde: FN.no.

Tid

Tue 24 Oct 2023
Klokken: 17:00

Sted

Skillingssalen, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Arrangør

I samarbeid med FN-sambandet, Røde Kors, Redd Barna og Flexid

Billettpriser

Gratis inngang