Holocaustdagen 2020 SAR 00245 Foto Linn Maria Larsen

Holocaustdagen

Den internasjonale holocaustdagen 27. januar er en internasjonal minnedag over Holocaust, nazistenes folkemord på jøder før og under andre verdenskrig. I samarbeid med Kristiansand kommune, FN-sambandet og Røde Kors arrangerer ARKIVET hvert år en stor markering for niendeklassinger i Kristiansand og Arendal.

BAKGRUNN FOR MARKERINGEN

27. januar markerer dagen da sovjetrussiske styrket rykket inn og frigjorde det som var nazistenes største konsentrasjons- og tillintetgjørelsesleir under andre verdenskrig, Auschwitz-Birkenau, i 1945. Auschwitz bestod av tre hovedleirer og ca. 40 underleirer, og leirkomplekset utgjorde en viktig del av nazistenens plan om "den endelige løsning" - utrydningen av jødene i Europa.

Man antar i dag at over 1,1 millioner mennesker døde i Auschwitz-komplekset. Undertrykkelsen av jødene begynte kort tid etter nazistenes maktovertakelse i Tyskland i 1933. Etterhvert startet en systematisk utryddelse av jøder. I leirene ble de avlivet i gasskamre. Det er anslått at til sammen 6 millioner jøder ble drept under holocaust.

NORDENS STØRSTE MARKERING

Den internasjonale holocaustdagen ble for første gang arrangert i 2006. Da stod Stiftelsen Arkivet for en enkel markering i Kristiansand, sammen med Havlimyra skole. Siden den gang har arrangementet vokst i både innhold og omfang, til det som nå er Nordens største arrangement.

Markeringen er et samarbeid med Oppvekstsektoren i Kristiansand kommune, FN-sambandet og Røde Kors, og går over fire dager; tre i Kristiansand og én i Arendal. Mer enn 1700 elever var invitert til markeringen i 2020, som hadde "Ord betyr noe" som overordnet tema. I 2021 ble det en heldigital markering, hvor også skoler utenfor Kristiansand og Arendal ble invitert.

Film: Moritz Rabinowitz i Kristiansand fremføres for skoleelever i forbindelse med markeringen av Holocaustdagen 2019 i Kristiansand.

HOLOCAUSTDAGEN I MEDIA

Sørlandsavisen, 08.02.21: Sterke inntrykk på ARKIVET.
Fædrelandsvennen, 27.01.20: 75 år siden Auschwitz ble befridd: Advarer mot spredning av falske nyheter.