Holocaustdagen 2020 SAR 00245 Foto Linn Maria Larsen

Holocaustdagen

Den internasjonale holocaustdagen 27. januar er en internasjonal minnedag over Holocaust, de tyske nazistene folkemord på jøder før og under andre verdenskrig. I samarbeid med Kristiansand kommune, FN-sambandet og Røde Kors arrangerer ARKIVET hvert år en stor markering for niendeklassinger i Kristiansand og Arendal.

BAKGRUNN FOR MARKERINGEN

27. januar markerer dagen da sovjetrussiske styrket rykket inn og frigjorde det som var nazistenes største konsentrasjons- og tillintetgjørelsesleir under andre verdenskrig, Auschwitz-Birkenau, i 1945. Auschwitz bestod av tre hovedleirer og ca. 40 underleirer, og leirkomplekset utgjorde en viktig del av nazistenens plan om "den endelige løsning" - utrydningen av jødene i Europa.

Man antar i dag at over 1,1 millioner mennesker døde i Auschwitz-komplekset. Undertrykkelsen av jødene begynte kort tid etter nazistenes maktovertakelse i Tyskland i 1933. Etterhvert startet en systematisk utryddelse av jøder. I leirene ble de avlivet i gasskamre. Det er anslått at til sammen 6 millioner jøder ble drept under holocaust.

NORDENS STØRSTE MARKERING

Den internasjonale holocaustdagen ble for første gang arrangert i 2006. Da stod Stiftelsen Arkivet for en enkel markering i Kristiansand, sammen med Havlimyra skole. Siden den gang har arrangementet vokst i både innhold og omfang, til det som nå er Nordens største arrangement.

Markeringen er et samarbeid med Oppvekstsektoren i Kristiansand kommune, FN-sambandet og Røde Kors, og går over fire dager; tre i Kristiansand og én i Arendal. Mer enn 1700 elever var invitert til markeringen i 2020, som hadde "Ord betyr noe" som overordnet tema.


HOLOCAUSTDAGEN I MEDIA

Fædrelandsvennen, 27.01.20: 75 år siden Auschwitz ble befridd: Advarer mot spredning av falske nyheter.