En ny funksjon på Krigsseilerregisteret.no gjør det nå mulig å følge reisene til rundt 60 000 krigsseilere. Visualiseringen viser hvor Nortraship-skipene seilte under krigen, og er resultatet av et omfattende samarbeidsprosjekt mellom Norsk senter for krigsseilerhistorie ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter og NRK.
Den nye funksjonen gir brukere av Krigsseilerregisteret mulighet til å se både en oversikt og detaljerte kart over reisene de enkelte sjøfolkene foretok under andre verdenskrig. Informasjonen kobler sammen når sjøfolkene var om bord på skip med hvor skipene seilte. Den gir dermed et helt nytt og unikt innblikk i krigsseilernes liv og bevegelser over alle verdens hav.
Utforsk funksjonen: Profilen til krigsseiler Trygve Laheim (krigsseilerregisteret).
Et omfattende arbeid
Prosjektet har pågått over lang tid og bygger på et omfattende kildemateriale. Historiker Ole Jørgen S. Abrahamsen er redaktør for Krigsseilerregisteret og har ledet arbeidet som bygger på data fra blant annet Warsailors.com og convoyweb.org.uk.
– Prosjektet er bygget på skuldrene til arbeidet Siri Lawson har lagt ned med Warsailors.com. Her har hun lagt ut informasjon om Nortraship-skipene, hvorav reisene til rundt 600 av 1000 skip har blitt transkribert fra kilder på Riksarkivet i Oslo og publisert, forteller han.

– Vi har ved hjelp av nytt arbeidsverktøy kunnet automatisere noen prosesser slik at det viktige arbeidet som har vært lagt ned i Warsailors.com ikke vil gå tapt. Vi har også samarbeidet med Convoyweb.org.uk om å skaffe ferdig transkribert informasjon om reisene. Alt dette er nå samlet i Krigsseilerregisteret som strukturerte data og satt i sammenheng med sjøfolkenes historie.
Store mengder primærkildemateriale har blitt transkribert ved hjelp av KI-verktøy, før informasjonen ble kvalitetssikret og systematisert med hjelp fra frivillige og ansatte ved ARKIVET.
– Prosjektet har vært et nybrottsarbeid for oss. Ved hjelp av dyktige IT-folk hos Oxidane og NRK har vi ikke bare klart å bevare arbeidet lagt ned i Warsailors.com, vi har også jobbet iherdig med å dekke inn de mangelen som eksisterte på denne nettsiden. Ved hjelp av KI har eldre fotografier av kilder ved Riksarkivet blitt transkribert og kvalitetssikret av frivillige. Dette har gjort at reisene til alle de tusen Nortraship-skipene nå er tilgjengeliggjort på Krigsseilerregisteret.
Parallelt har NRK jobbet med å sette sammen de samme dataene på et overordnet nivå, et samarbeid som har vært avgjørende for å gjennomføre prosjektet.
Les mer: Krigsseilernes farefulle reiser (NRK).
Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Arkivverket, og den tekniske løsningen på Krigsseilerregisteret er arbeidet av Oxidane.
De farefulle reisene
Reisene norske sjøfolk foretok under krigen var mange og farefulle. Etter at Norge ble okkupert i april 1940, var det mange som ikke kunne vende hjem. I stedet bidro de i alliert tjeneste. Nortraships flåte, bestående av norske skip rekvirert av eksilregjeringen, var Norges viktigste bidrag til den allierte seieren.
Gjennom de fem krigsårene skulle norske handelsskip spille en avgjørende rolle i de alliertes forsyningslinjer. Skipene seilte over alle verdenshav – fra konvoiene i Nord-Atlanteren, som var truet av tyske ubåter, til tropiske farvann i Sør-Amerika, Afrika og Asia.
– Krigsseilerregisteret har fra før tilgjengeliggjort informasjon om når sjøfolkene var om bord de ulike skipene. Når vi nå også har lagt inn informasjon i databasen om hvor skipene seilte så har dette gjort det mulig å visualisere reisene til de rundt 60 000 sjøfolkene som seilte på norske skip for de allierte under andre verdenskrig, sier Ole Jørgen.
– Ved å gå inn på den enkelte krigsseilers profil vil enn nå få opp informasjon om hvor den personen seilte. Dette er historien fortalt og bevart nedenfra.
Krigsseilerne var menn og kvinner i alle aldre. Noen var så unge som 14-15 år, andre godt voksne med lang fartstid bak seg. De norske sjøfolkene kom fra steder i hele landet og måtte etter april 1940 tilbringe krigsårene til sjøs uten mulighet til å reise hjem til det okkuperte Norge. De utenlandske kom fra land rundt om i hele verden. For mange var krigen en tilværelse preget av isolasjon, usikkerhet og store personlige tap. Det var krevende reiser de la ut på.
Nå gir Krigsseilerregisterets nye funksjon en mulighet til å følge nettopp disse reisene, og få et konkret bilde av den enorme innsatsen tusenvis av sjøfolk la ned.
Vil du følge arbeidet med Krigsseilerregisteret, kan du også følge Krigsseilerbloggen som skrives av redaktør Ole Jørgen S. Abrahamsen.