12.-13. november arrangeres tegneserieseminaret DocuComics på ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter. Seminaret skal belyse tegnekunstens rolle både i samfunnet og i enkeltmenneskers liv.
På programmet står navn som Hanne Sigbjørnsen, kjent som «Tegnehanne», Erle Marie Sørheim og hviterussiske Rufina Bazlova.
Bli med: Se program og påmelding.
Samfunnsaktuell tegnekunst
Kim Bredesen (historiker og litteraturviter ved UiA) er sammen med Simen Zernichow (historiker ved ARKIVET), initiativtakere til seminaret. Bredesen har tidligere vært sentral i arbeidet med tegneseriefestivalen Stribefeber. Med DocuComics er målet å løfte frem de dokumentariske og biografiske tegneserienes potensial.
– Dette er en kunstform som egner seg særlig godt til å ta opp historiske hendelser og samfunnsutvikling, forteller Bredesen. – På ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter står historiebevissthet i fremste rekke i møte med samfunnsutfordringer. Vi ønsker med dette å skape en arena som synliggjør tegneserier som relaterer seg til og skildrer historiske hendelser og samfunnsutvikling.
Kulturjournalist og forfatter Erle Marie Sørheim skal bidra med et litteraturhistorisk perspektiv på tegnekunst og tegneserier på seminaret. At hun er på programmet er knyttet til at Human-Etisk Forbund er samarbeidspartner på seminaret.
Sørheim har i år gitt ut Karikaturenes historie på Humanist forlag. I hennes bok vektlegges det at tegnekunsten er et avgjørende verktøy for å utvide rommet for ytringsfrihet og demokrati.
Kjente navn fra inn- og utland
Hanne Sigbjørnsen er tegneserieskaper, forfatter, blogger og illustratør. I 2010 startet hun tegneserieblogg under pseudonymet «Tegnehanne». Siden 2013 har hun publisert tegneserier på nett i Aftenposten, og hun har også gitt ut flere tegneseriebøker.
I år er hun aktuell med den selvbiografiske tegneserieboka «Bare vent», som handler om å bli mor.
– ARKIVET møter ungdommer også i en hverdagssituasjon, når det gjelder både undervisnings- og kulturtilbud, og vi ønsket at programmet vårt skal avspeile dette satsingsområdet. Derfor retter vi også fokus mot tegneserier som tar opp utfordrende spørsmål mange møter i en hverdagssituasjon, i nåtidens samfunn, som ikke nødvendigvis er knyttet til krig og konflikter på et internasjonalt plan, sier Bredesen.
Hanne Sigbjørnsen er foredragsholder sammen med Erle Marie Sørheim, tegneserieskaper og forfatter Ingebjørg Jensen og lærer i illustrasjon og tegneseriekunst Fredrik Rysjedal.
«Adjø Tulli», en digital animert tegneserie fra Rysjedal, lanseres under seminaret og blir stående som utstilling åpen for publikum.
I tillegg til kjente norske navn, har Bredesen og Zernichow fått med seg den hviterussiske tegneserieskaperen Rufina Bazlova og de to russiske tegneserieskaperne Anna Voronkova og Olga Lavrentjeva. Bazlova, Voronkova og Lavrentjeva uttrykker seg på ulikt vis om historien og samfunnsforhold i sine hjemland.