Jon Michelets bibliotek SAR 01856 Foto Linn Maria Larsen

Jon Michelets bibliotek

Jon Michelets bibliotek er en utstilling som formidler Michelets arbeid med krigsseilerhistorien. I utstillingen står over 600 bøker fra hans private samling. Rommet har også skriveplasser hvor man kan sette seg ned og jobbe.

Jon Michelets bibliotek ligger i første etasje, i tilknytning til fagbiblioteket.

Biblioteket består av bøker og arkivmateriale etter forfatteren Jon Michelet (1944-2018). Materialet utgjorde grunnlaget for mye av hans forfatterskap fra 2007 til 2018, særlig i forbindelse med skrivingen av romanserien i seks bind om krigsseileren Halvor Skramstad, En sjøens helt. Gjennom Michelets bøker om krigsseilerne gjorde han det mulig for etterkommere å forstå seg på hva krigsseilerne hadde gjennomgått i krigsårene, og som for mange resulterte i en turbulent etterkrigstid.

Krigsseilernes historie er fremdeles ukjent for mange i dag, til tross for at de utgjorde det største bidraget fra norsk side til den allierte seieren i andre verdenskrig. Michelets fargerike beskrivelser av sjøfolkenes kamp gjennom andre verdenskrig har bidratt til at interessen og kjennskapen til krigsseilerne har vokst i Norge. Gjennom Jon Michelets bibliotek ønsker vi å knytte den fiktive historien om Halvor Skramstad til den faktiske historien om krigsseilerne.

Biblioteket byr på faktabaserte bøker (alle fra Michelets eget private bibliotek), en innføring i de viktigste hendelsene i tilknytning til krigsseilerne og en oversikt over Michelets bøker om krigsseilerne. På denne måten vil publikum som besøker biblioteket, enten de har lest noen av Michelets bøker om krigsseilerne eller ikke, kunne oppleve rommet og lære noe nytt. En skrivepult med seks tilhørende skriveplasser gir både studenter og andre historieinteresserte muligheten til å sette seg ned, finne inspirasjon og arbeide i Jon Michelets bibliotek.