Arkivet bok 220x260 antisemittisme omslag

Ny bokutgivelse lanseres på Holocaustdagen 2021

27. januar 2021 lanseres "Antisemittisme på Agder inntil 1945" av Roger Tronstad. Forhåndssalget starter 9. november, i anledning kveldens markering av Novemberpogromen 1938, også kjent som Krystallnatta.

NY BOK OM ANTISEMITTISME PÅ AGDER

I Antisemittisme på Agder inntil 1945 ser Tronstad på omfanget og arten av antijødiske holdninger på Agder frem til og med andre verdenskrig. Forfatteren tar opp ulike former for skepsis, hat, diskriminering og overgrep rettet mot jøder, fra 1600-tallet og frem til 1945.

Tronstad undersøker først og fremst antijødiske holdninger belyst ved ord, og skriver innledningsvis at det finnes en rekke bevarte antisemittiske ytringer med tilknytning til Agder i det aktuelle tidsrommet. De blir flere jo lenger frem man går i tid.

Dette er ifølge forfatteren første gang antisemittisme på Agder i historisk perspektiv blir forsket på og gitt fremstilling av som eget tema.

FORHÅNDSSALG OG LANSERING

Antisemittisme på Agder inntil 1945 vil bli lansert i forbindelse med Holocaustdagen 2021, men boken er tilgjengelig på forhåndssalg fra i dag, mandag 9. november.

Denne dagen er det 82 år siden nazistene gikk til brutalt angrep på jøder og jødisk eiendom i Tyskland. Nazistenes kamp mot jødene startet allerede da Hitler kom til makten i januar 1933. Nesten seks år senere skjedde det vi kjenner som Novemberpogromen 1938, også kalt Krystallnatta. Jødiske butikker, forsamlingssteder, synagoger og hjem ble vandalisert natt til 10. november 1938.

Tyskland våknet opp til tusenvis av knuste glasskår i gatene etter nazistenes herjinger. 91 mennesker ble drept. Denne natten har blitt stående igjen i historiebøkene som en markør for overgangen fra diskriminering til systematisk forfølgelse.

Hvert år markerer ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter Novemberpogromen. I den forbindelse åpner også forhåndssalget av Tronstads nye bok.