Norunn og Emma Foto Hans Kristian Thorbjørnsen 2
FORNØYDE: Styreleder ved ARKIVET og stortingsrepresentant for Høyre, Norunn Tveiten Benestad, og andrekandidat for Agder Venstre, Emma Lind.
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

1 million til Krigsseilerregisteret

Regjeringen har i revidert nasjonalbudsjett bevilget 1 million kroner til ARKIVET freds- og menneskerettighetssenters arbeid med Krigsseilerregisteret.

Norsk senter for krigsseilerhistorie ble etablert ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter i 2015, og har siden den gang drevet forskning, dokumentasjon og formidling om krigsseilernes historie. Det er med utgangspunkt i senterets nasjonale ansvar for krigsseilerhistorie ARKIVET og NSK nå er tildelt 1 mill. kroner.

KRIGSSEILERREGISTERET

Krigsseilerregisteret er en online database som hedrer sjøfolkene som seilte på norske skip under andre verdenskrig - både norske og utenlandske – og norske menn og kvinner som tjenestegjorde på utenlandske skip. Sammen med Minnehallen.no utgjør databasen en viktig del av NSKs arbeid med å dokumentere og formidle krigsseilerhistorien.

Besøk registeret: Krigsseilerregisteret.no.

Siden oppstart har det blitt registrert over 67 500 profiler på sjøfolk. Etterspørselen etter kunnskap om krigsseilerne og deres historie er stor. I 2020 fikk databasen 134 000 digitale besøk.

VERDIFULLE MIDLER TIL VIDERE ARBEID

- Jeg er utrolig glad og lettet over denne tildelingen av friske midler i revidert statsbudsjett. Det gir oss mulighet til å fortsette dette viktige arbeidet med fullt trykk, sier Norunn Tveiten Benestad, stortingsrepresentant for Høyre og styreleder ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.

- Arbeidet med Krigsseilerregisteret er viktig fordi det er en del av krigshistorien som forteller om innsatsen til de kvinner og menn som risikerte livene sine og jobbet i handelsflåten under andre verdenskrig. Vi i Venstre er veldig glade for at regjeringen anerkjenner betydningen av dette arbeidet som ledes av ARKIVET i Kristiansand, sier Emma Lind, andrekandidat for Agder Venstre.

Kvalitetssikring av enorme mengder registrerte data er en nøkkeloppgave. Her står ARKIVET overfor store og spennende utfordringer de neste årene.

- At NSK og ARKIVET nå gis en tilleggsbevilgning til å videreføre arbeidet med kvalitetssikringen av Krigsseilerregisteret, er en flott anerkjennelse av arbeidet som allerede har gjort – men også av verdien av å fortsette å holde Krigsseilerregisteret oppdatert i årene som kommer, sier direktør Tina Sødal.