Hva visste hjemmefronten

Marte Michelet med Hva visste Hjemmefronten?

Marte Michelets "Hva visste Hjemmefronten?" har vakt oppsikt. I boken tar hun et oppgjør med motstandsbevegelsen og dens respons på jødeforfølgelsen, og setter med det et spørsmålstegn ved det vi trodde vi visste. Tirsdag 04. desember kommer hun til ARKIVET.

Med undertittelen Holocaust i Norge: Varslene, unnvikelsen, hemmeligholdet blir det tidlig klart at Michelet beveger seg inn på et område hvor historikerne tidligere har trådd varsomt. Høsten 1942 gikk jødeforfølgelsen inn i en systematisk fase. Norske jøder ble arrestert og senere deportert, og vi har sittet igjen med én forklaring på hvorfor det kunne skje: Ingen visste noe. Men hva hvis noen visste noe? Hva om det skjedde, til tross for at noen var klar over hva som skulle skje?

I boken rokker Michelet ved det som på mange måter har vært en sannhet. I sin fotfølgelse av norske motstandsfolk viser hun til kilder som forteller oss det motsatte. Hjemmefronten visste at tyskerne planla aksjon mot norske jøder i oktober 1942.

Debatten har gått i norske medier, og forfatteren har fått både ros og hard kritikk. Boken er intet mindre enn et knallhardt oppgjør med en etablert sannhet om det som skjedde den høsten. Michelets bok er en viktig påminnelse om at historien ikke bare er - den blir formet i vår gjenfortellelse av den, og det er uunngåelig. Hvis det fantes motstandsfolk som var klar over aksjonene allerede sommeren i forveien - hvorfor gjorde ingen noe?

Tid

Tir. 04 des. 2018
Klokken: 19:00

Sted

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Arrangør

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Billettpriser

Kr 100,-