Holocaustdagen nettside

Markering av Holocaustdagen 2022

Torsdag 27. januar inviterer ARKIVET og PLATTFORM til minnemarkering i forbindelse med den Internasjonale Holocaustdagen. Årets markering blir både digital og fysisk.

Gjennom hele dagen, inviterer vi befolkningen til å vise avstand mot nazismen og hedre ofrene for Holocaust gjennom å dele de vakreste ordene vi vet om.

Fra kl. 08.00 til kl. 21.00 vil ARKIVET ha et åpent, utendørs minnested der alle som ønsker kan komme og skrive vakre ord på steiner og legge foran dette ikoniske bildet fra det svarteste kapitelet i Norges historie. Bildet fra 26. november 1942 er gjenskapt av Kristiansands-kunstneren Arne Vilhelm Tellefsen, og blir plassert i trappa til ARKIVETs hovedinngang. I denne trappa har støvler av både fanger, undertrykkere og frigjørere trampet. Nå skal den fylles med kjærlighet og lys for å minne oss alle om at kampen mot nazismen ikke ble vunnet en gang for alle. Den må vinnes hver dag - med valgene hver og en av oss tar.

Vi markerer Holocaustdagen digitalt ved å publisere en kort film på vår Facebook-side, hvor vi også inviterer til å legge igjen minneord i kommentarfeltet. På kvelden blir det også digital premiere på kortfilmen Burnt Offering. Her følger vi Michael Gieletas reise til Wannsee 20. januar 2022 - nøyaktig 80 år etter konferansen som resulterte i en "endelig løsning" på "jødespørsmålet". Hele Michaels familie på morssiden ble utryddet som et resultat av denne konferansen. Nå spør han seg selv hvordan han skal kunne leve med, og formidle, historien han selv er en del av.

Tid

Tor. 27 jan. 2022
Klokken: 08:00

Sted

Utendørs/digitalt

Arrangør

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, PLATTFORM