FN dagen nettside event

Markering av FN-dagen | Bokbad, samtale og konsert

Tirsdag 24. oktober kl. 17.00-20.00 inviterer ARKIVET til markering av FN-dagen.

Program

På årets FN-dag blir det åpen kafé, vakker klassisk musikk ved studenter ved kunstfag på UiA og interessante samtaler på ARKIVET. Vi får besøk av forfatter Elsa Kvamme, som har skrevet boken "Tilbake til Buchenwald - Da norske studenter skulle gjøres til en ny SS-elite". Markeringen begynner med bokbad, før vi får panelsamtale og til sist konsert med musikkstudenter fra Universitetet i Agder.

  • Kl. 17.00: Velkommen ved Tina Sødal (direktør ved ARKIVET)
  • Kl. 17.05: Bokbad med Elsa Kvamme om "Tilbake til Buchenwald"
  • Kl. 17.35: Samtale: "Oss og dem" eller "vi" - FNs rolle i samfunnssamtalen. Panelsamtale med Gunvor Andresen (FN-sambandet), Åsmund Mjåland (Røde Kors), Jakob Berge (Mangfoldshuset). Samtalen ledes av Khava Duadeva (ARKIVET) og Birgit Amalie Nilssen (ARKIVET).
  • Kl. 18.30: Pause med lett bevertning
  • Kl. 19.00: Konsert med studenter fra UiA

En gruppe studenter fra UiA setter sammen et program av klassisk musikk som kan knyttes spesielt til denne viktige dagen for å fremme fred og forståelse. Vi får høre fløyter, cello, kontrabass, gitar, harpe og piano, og på programmet står blant annet:

  • Velkomen med æra, Geirr Tveit
  • "Svanen" fra Dyrenes karneval, Camille Saint-Saëns
  • Café 1930, Astor Piazolla
  • "Maya", Ian Clarke

Om FN-dagen

Hvert år markerer FN og alle medlemslandene at FN-pakten (Charter of the United Nations) trådte i kraft 24. oktober 1945.

Det var på slutten av andre verdenskrigen, i februar 1945 at Storbritannias statsminister Winston Churchill, Sovjetunionens leder Josef Stalin og USAs president Franklin D. Roosevelt møttes på Jaltakonferansen i Ukraina. Her ble de enige om å opprette en ny verdensorganisasjon, De forente nasjoner.

Tanken var at ved å samarbeide på tvers av landegrensene ville man forhindre at grusomhetene fra andre verdenskrig skulle gjenta seg.

FN-pakten ble åpnet for undertegning på et møte i San Fransisco den 26. juni 1945. Den trådte i kraft 24. oktober samme år, etter å ha blitt ratifisert av de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

Kilde: FN.no.

FN-dagen 2023 markeres i samarbeid med FN-sambandet, Flexid, Røde Kors, Redd Barna og Mangfoldshuset Agder.

Tid

Tir. 24 okt. 2023
Klokken: 17:00

Sted

Skillingssalen, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Arrangør

I samarbeid med FN-sambandet, Røde Kors, Redd Barna, Flexid og Mangfoldshuset Agder

Billettpriser

Gratis inngang