ARKIVETs fasade

Lansering av nytt spill og unik vandretur om andre verdenskrig i Kristiansand

Torsdag 1. juni kl. 09.00-15.00 arrangerer ARKIVET og Universitetet i Agder seminar.

Bli med på et seminar som lanserer nye og innovative verktøy som kan hjelpe oss å lære om andre verdenskrig og andre deler av mørk historie.

Universitetet i Agder (UiA) og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter vil denne dagen presentere spillet / appen Historiejakten som skal lære oss å vurdere kritisk ulike kilder som ønsker å fortelle om andre verdenskrig i Kristiansand. Dette spillet skal brukes på ARKIVET framover, og det passer også godt i historie og samfunnsfag på videregående skoler.

Vi vil også lansere en ny digital/fysisk vandretur (app) i fotsporene av andre verdenskrig, der vi går fra Odderøya, gjennom en rekke stoppesteder knyttet til krigen i Kristiansand og ender opp på ARKIVET. Denne turen er ment å passe både for turister og skoleklasser.

Denne dagen vil alle få mulighet til å prøve både spillet og vandreturen.

Dagen starter med et foredrag om «Dark Tourism» (Mørk turisme) ved Dr. Philip Stone fra Institute for Dark Tourism Research (iDTR) ved University of Central Lancashire (UK) som er verdensledende på feltet. Han vil fortelle om denne formen for turisme der mennesker oppsøker steder der det har vært konflikter og kriger og hvordan ny teknologi kan lære oss om vår vanskelige fortid.

Dette er to av resultatene fra et samarbeid mellom UiA og ARKIVET i prosjektet RePAST-NOR som har utviklet nye og innovative verktøy som kan lære oss om deler av vår vanskelige historie. Her har vi også samarbeidet med spillutviklingsselskapet Serious Games Interactive (SGI) i Danmark og kulturteknologiselskapet ClioMuse i Hellas. Prosjektet støttes av Forskningsrådet.

Program:

09.00-09.15 Kaffe/te/drikke og forfriskninger

09.15-09.25 Velkommen og presentasjon v/Kenneth Andresen (UiA)

09.30-10.15 Philip Stone: Dark Tourism and Difficult Heritage: Concepts, & Consequences

10.15-10.30 Pause med kaffe/te

10.30-10.45 Lansering av vandreturen og app - i fotsporene fra andre verdenskrig i Kristiansand – fra Odderøya til ARKIVET. Introduksjon ved Anne Kristine Aase Ugland (ARKIVET), Abit Hoxha (UiA) og Christina Ntaltagianni (ClioMuse)

10.45-12.00 Vi tar vandreturen! Avgang fra ARKIVET med buss til Odderøya. Så går vi i grupper gjennom Kvadraturen og stopper ved stedene som er lagt inn i appen/vandreturen og ender opp i ARKIVET.

12.00-13:00 Lunsj serveres på ARKIVET

13.00-13.15 Lansering av spillet Historiejakten (app + desktop) ved Ingeborg Hauge (ARKIVET), Kenneth Andresen (UiA) og Martin Bärmann (SGI).

13.15-14:00 Vi spiller Historiejakten – en jakt på kilder om andre verdenskrig i Kristiansand

14.00-14.30 Oppsummering, tilbakemeldinger og avslutning

Påmeldingsfrist: 29. mai kl. 23.00.

Tid

Tor. 01 jun. 2023
Klokken: 09:00

Sted

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Arrangør

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter og Universitetet i Agder

Billettpriser

Gratis. Påmelding kreves.