2024 01 Holocaustdagen Nettside Event

Markering av Holocaustdagen 2024

Lørdag 27. januar kl. 18.00 inviterer ARKIVET til den årlige markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen.

Møt Maya-Lasker Wallfisch – datter til Anita Lasker-Wallfisch den siste gjenlevende musikeren fra kvinneorkesteret i Auschwitz og Tor Hultmann – sønn av motstandsmann Toralf Hultmann.

27. januar markerer dagen da sovjetrussiske styrket rykket inn og frigjorde det som var nazistenes største konsentrasjons- og tillintetgjørelsesleir under andre verdenskrig, Auschwitz-Birkenau, i 1945. Auschwitz bestod av tre hovedleirer og ca. 40 underleirer, og leirkomplekset utgjorde en viktig del av nazistenens plan om "den endelige løsning" - utrydningen av jødene i Europa.

Man antar i dag at over 1,1 millioner mennesker døde i Auschwitz-komplekset. Undertrykkelsen av jødene begynte kort tid etter nazistenes maktovertakelse i Tyskland i 1933. Etterhvert startet en systematisk utryddelse av jøder. I leirene ble de avlivet i gasskamre. Det er anslått at til sammen 6 millioner jøder ble drept under holocaust.

Vi vil snakke om hvordan det er å vokse opp i skyggen av andre verdenskrig – og om ansvaret som hviler på barn som må fortsette sine foreldres kamp.

Tid

Sat 27 Jan 2024
Klokken: 18:00

Sted

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Billettpriser

Gratis inngang