Tomrom utstilling i Skillingssalen

Tomrom

Tomrom er en temporær utstilling satt opp i forbindelse med markeringen av den internasjonale Holocaustdagen 27. januar 2021.

I utstillingen står to puffer, et nattbord og et speil. Puffene har lokk som kan åpnes, og god plass til lagring oppi. Speilet har trolig stått på en kommode eller et sminkebord, men de to delene har på et tidspunkt blitt skilt fra hverandre, slik at kun speilet gjenstår. Dette var en del av møblementet til Edith og Hans Reichwald på begynnelsen av 1940-tallet.

FAMILIEN REICHWALD

Ekteparet Reichwald giftet seg høsten 1939. Edith var født og oppvokst i Haugesund, med foreldre som opprinnelig var fra Tyskland og Polen, mens østerrikske Hans hadde flyttet til Norge for noen få år siden. Som nygifte bodde de en kort periode i Kristiansand, hvor de hadde ansvar for en av Moritz Rabinowitz’ klesforretninger. Moritz var Ediths far. Allerede tidlig i 1940 flyttet paret fra Kristiansand. Sommeren 1940 slo de seg ned i Skånevik i gamle Hordaland.

23. november 1940 fikk paret en sønn. To år senere var Edith gravid igjen, med et barn som aldri fikk leve. Hans ble arrestert 26. oktober 1942. En måned senere ble Edith arrestert, sammen med sønnen Harry. 3. mars 1943 ble hun, sammen med to år gamle Harry og det ufødte barnet, sendt i gasskammeret i Auschwitz. Ektemannen Hans mistet også livet i Auschwitz.

BESLAGLAGTE MØBLER

Mange norske jøder fikk verdiene og eiendelene sine beslaglagt etter at de ble arrestert. Mye ble solgt på auksjon, eller på andre måter overført til nye eiere. Dette gjaldt også familien Reichwalds eiendeler, som ble spredt på ulike hender. Nesten 80 år etter at Edith og familien hennes ble utslettet fant noen få av møblene hennes veien til ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.

Utviklet av: Lena Sannæs, Birgit Amalie Nilssen, Vale Klingsheim
Design: Ann Kristin Kristensen, DesignPilot