Nettsøk etter krigsseilere

Mange tar kontakt med Norsk senter for krigsseilerhistorie ved Stiftelsen Arkivet, for å få hjelp til å finne informasjon om en i slekta som var krigsseiler, men som de vet veldig lite om hva opplevde under andre verdenskrig.

Et nettsøk etter krigsseilere og skip bør starte på www.Krigsseilerregisteret.no. Dette er en nettside som utvikles under ledelse av Norsk senter for krigsseilerhistorie og i samarbeid med frivillige i sjømannsforeninger i Norge, med Lillesand sjømannsforening i spissen.

Krigsseilerregisteret er under utvikling, og det vil fortsatt ta noen år før alle krigsseilere er registrert her. Dersom du ikke finner personen du leter etter her, går det an å sende en skriftlig henvendelse til Riksarkivet om hjelp. Men før man tar kontakt med Riksarkivet kan det være fornuftig å sjekke følgende nettsider:

  • Nettsiden www.warsailors.com. En imponerende nettressurs med veldig mye informasjon. Men av navn på krigsseilere er det først og fremst personer som har opplevd forlis man normalt vil finne her.
  • Minnehallen i Stavern har oversikter over norske sjøfolk som omkom i begge verdenskrigene: www.minnehallen.no
  • VG sin nettside over nordmenn som omkom under andre verdenskrig: https://www.vg.no/spesial/2015/vaare_falne/ 
  • Av utenlandske nettsider er både www.convoyweb.org.uk/ og www.uboat.net/allies/merchants/crews/ aktuelle å søke i.
  • Mange nordmenn seilte også på britiske skip. Derfor kan et søk på følgende nettside til National Archives være nyttig: www.findmypast.co.uk/search/merchant-navy-seamen

Har du klart å finne navnet på skipene krigsseileren seilte på, er det flere bøker man kan prøve å finne mere informasjon i. Prøv spesielt: Hegland, Jon Rustung: Nortraships flåte, Bind 1 og 2, Oslo, 1976.
Hvis du skal lete fram ytterligere informasjon, er altså Riksarkivet stedet å fortsette. Søk i nettkatalogen www.Arkivportalen.no på de aktuelle skipene og se etter arkiver med Nortraship i navnet, eller send en skriftlig henvendelse med navn og fødselsdato på krigsseileren du søker opplysninger om.

Lykke til!

Foto: Krigsseilerregisteret