Luke 1. "Krig og fred"

Luke 1.

Stiftelsen Arkivets julekalender presenter hver dag et bilde av en gjenstand, foto, eller dokument. Bak hvert bilde ligger en historie. Bak kalenderens første luke er historien om Stiftelsen Arkivets store stolthet, billedveven " Krig og Fred" av Else Marie Jakobsen (1927 – 2012). Billedveven ble gitt i gave til Stiftelsen Arkivet av tidligere elever ved Kristiansand katedralskole i forbindelse med åpningen av Stiftelsen Arkivet i 2001. Selv kalte Else Marie Jakobsen denne veven et av sin hovedverk.

Teppet brukes som fast stoppested i omvisningene på huset og har blitt et symbol på Agders okkupasjonshistorie. Motivet fremstiller kronologisk andre verdenskrig med vekt på hva som skjedde på Agder. Både symboler og konkrete og faktiske hendelser preger teppet, og både motstand, samarbeid og tilpasning har fått plass. Teppets venstre billedkant framstiller krigens begynnelse med senkningen av Rio de Janeiro utenfor Lillesand, 8. april og Odderøya, den 9. april og slutter helt til høyre med at butikkene stenges på grunn av glede og at kongen kommer tilbake den 7. juni 1945. Blant motivene finnes både solkorset og andre former for samarbeid, men også hverdagsmotstand, eksekveringen av dødsdommen mot major Arne Laudal og senkningen av Westfalen i september 1944. Teppets detaljrikdom rommer en hel krigsfortelling. Fra 2017 vil teppet bli brukt i en ny digital undervisningsressurs ved Stiftelsen Arkivet. 

På bildet under forteller kunstneren selv sine tanker bak teppets symbolikk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Else Marie Jakobsen (født 1927 i Kristiansand.) Designer og tekstilkunstner. Utdanning fra SHKS i Oslo (1946-51) og Nederland. Debututstilling i Oslo 1966. Har vunnet en rekke internasjonale priser som designer. Som tekstilkunstner har hun vunnet utsmykningskonkurranser blant annet ved Universitetet i Bergen (Realfagsbygget), Erkebispegården i Trondheim og Kristiansand tinghus. Hun er ikke minst kjent for sine 33 altertavler i inn- og utland. Hun har vevd over 500 bildetepper til offentlige bygninger og private hjem.  Har deltatt på utstillinger over hele verden. Innkjøpt blant annet av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Norsk kulturråd og Sørlandets kunstmuseum (SKMU).