Krigsseiler Svend Mørkved

Svend Mørkved var født i Tønsberg i 1923 og var yngst i en søskenflokk på fem. Som 8-åring mistet han sin mor i tuberkulose. To dager etter at han fylte 15 år i 1938 mønstret han som messegutt på M/T Katy. Han befant seg på skipet M/S Besholt både da verdenskrigen startet året etterpå og da Norge ble okkupert i april 1940. Da var Svend Mørkved ennå ikke fylt 17 år. 

Mønstringsboka

Svend Mørkved seilte på syv ulike skip i perioden 1938-1946. Tre av disse ble torpedert under krigen etter at han hadde mønstret av; M/S Besholt i 1942, M/S Høegh Silverdawn i 1943 og M/T Katy som ble torpedert uten å synke i april 1945.

Men om bord på M/S Trafalgar opplevde Svend Mørkved selv å bli torpedert. 15. oktober 1942 var skipet på reise fra Buenos Aires til New York. Nordøst for Guadeloupe ble Trafalgar senket av den tyske ubåten U-129.  Det førte mannskapet ut på en 11 dagers dramatisk seilas med streng matrasjonering i livbåtene. Den første øya de kom til etter 10 døgn, La Désirade, måtte de forlate da den var under det franske Vichy-regimets kontroll. Kaptein Løkens beretning og andre opplysninger om skipet og torpederingen kan leses her: http://www.warsailors.com/singleships/trafalgar.html Bjarne Birkeland var styrmann om bord på M/S Trafalgar da den ble torpedert. Han ga et intervju i Lillesandsposten 1.11.1945 hvor han forteller sin historie, bl.a. at han som blir tatt til avhør om bord i U-båten som torpederte dem: http://www.sjohistorie.no/personer/b/bjarne_birkeland_f__1898?distrikt=None Det er i kontrast til kaptein Løkens beretning om at ingen ble tatt ombord i U-båten: http://www.lardex.net/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=620:ms-trafalgar-statuerer-et-eksempel&catid=35:skipshistorier&Itemid=74 Torpederingen av M/S Trafalgar er også beskrevet i et kapittel i boka ”Menn uten medaljer”, skrevet av A. H. Rasmussen.

Besøk hos tante i USA etter torpedering

Etter torpederingen av Trafalgar var Svend på besøk hos sin tante i Duluth, Minnesota (se bilde). Her ble han også intervjuet av lokalavisen i Duluth om livbåtopplevelsene. «There isn’t much to tell», er det første han sier her.

Tre måneder etter torpederingen mønstret Svend på et nytt skip, M/S Fernplant. Mens skipet lå til kai i Alexandretta sommeren 1943 i nåværende Syria, ble Fernplant påsatt en magnetisk mine av en italiensk agent i byen. Men av uvisse grunner detonerte denne ikke. Les mer om den mislykkede sabotasjen her: http://www.warsailors.com/singleships/fernplant.html

Julaften 1945 var Svend Mørkved på GC Brøvig i det Indiske hav og mottok dette telegrammet fra sin far og sine søsken som ventet på han hjemme. Som så mange andre sjøfolk opplevde, så kunne heller ikke Svend Mørkved reise rett hjem etter krigen. Transportbehovet var minst like stort etter krigen, da gjenoppbyggingen skulle starte i Europa. Det tok tid å få ut nye sjøfolk fra Norge. Fotografiet nedenfor er fra Marseille i mai 1946, hvor bl.a. Svend Mørkved og Fritjof Remøe venter på reisepass hjem etter å ha vært ute i over 7 år.

Marseille 1946 - på vei hjem

Her er medaljene Svend Mørkved fikk for sin innsats for fedrelandet, inkludert torpedonålen til høyre.

Svend Mørkveds medaljer

Krigsseiler Svend Mørkved døde i 1993, 69 år gammel.

 

Kilde og foto: Jan Henrik Mørkved, sønn av Svend Mørkved