- Fangeregister
- Leirene
- Fanger med etternavn som begynner på A
- Fanger med etternavn som begynner på B
- Fanger med etternavn som begynner på C-D
- Fanger med etternavn som begynner på E
- Fanger med etternavn som begynner på F
- Fanger med etternavn som begynner på G
- Fanger med etternavn som begynner på H
- Fanger med etternavn som begynner på I-J
- Fanger med etternavn som begynner på K
- Fanger med etternavn som begynner på L
- Fanger med etternavn som begynner på M
- Fanger med etternavn som begynner på N
- Fanger med etternavn som begynner på O
- Fanger med etternavn som begynner på P
- Fanger med etternavn som begynner på R
- Fanger med etternavn som begynner på S
- Fanger med etternavn som begynner på T
- Fanger med etternavn som begynner på U-Z
- Fanger med etternavn som begynner på Ø-Å
Fangeregister
BRUK AV FANGEREGISTERET
Bruk menyen til venstre på denne siden for å søke etter navn. Du kan også bruke hurtigtastfunksjonen ctrl+f og få opp et eget søkevindu, der du kan foreta søk etter bosted, yrke, arrestasjonsdato og så videre. Finner du feil eller mangler? I så fall hører vi gjerne fra deg. Kontakt: [email protected]
KILDEGRUNNLAG
Fangeregisteret bygger på et svært omfattende kildemateriale. Som utgangspunkt er Norsk fangeleksikon. Nordmenn i fangenskap 1940-45 (1995/2004) benyttet. Her er 44 000 navn gjennomgått. Disse opplysningene er senere supplert og korrigert mot Norsk fangeleksikon. Grinifangene (1946) og Våre falne (1948-50) med over tretti tusen personnavn. Nasjonale registre og oversiktsbøker har imidlertid manglet opplysninger om fanger som satt fengslet lokalt på Agder, spesielt for kortere tid. Det har derfor vært nødvendig å hente inn kildemateriale lokalt.
Mye av dette er hentet fra Statsarkivet i Kristiansand. Både kartotekkort og fangeprotokoller har bidratt til å gi verdifull innsikt i de mange arrestasjonsbølgene i landsdelen. Like viktig har en systematisk gjennomgang av lokalhistoriske bøker, skrifter og rapporter vært. Endelig er fangeregisteret også gjennomgått av flere tidligere fanger på Arkivet og i Kretsfengslet i Kristiansand.
AVGRENSNING
Registeret omfatter nærmere 3600 personer. Den generelle hovedregelen er at fangene ble arrestert av politiske og/eller ideologiske årsaker, og satt fengslet i minst fire dager. De vanligste årsakene til arrestasjon var:
- Deltakelse i eller medvirkning og hjelp til enten den militære eller den sivile motstandsbevegelsen
- Som gissel for familie, venner eller hjemland
- Tilfeldigheter, forveksling av navn m.v.
- På grunn av bosted eller yrke (ved større aksjoner)
- Tilhørighet til en bestemt folkegruppe eller trosretning
Tre grupper er ikke tatt med i registeret. Først og fremst gjelder det vanlige kriminelle som utførte straffbare handlinger mot okkupanten og/eller medborgere under krigen, men som ikke har noe med politisk fangenskap å gjøre. For det andre gjelder det personer som ble fengslet, men som frivillig eller under tvang lot seg verve til Abwehr og Sipo/SD for å infiltrere fengsler og motstandsgrupper i Agderfylkene. Flere av dem er å finne i oversiktsverket Nordmenn i fangenskap (1995), men de tilhører rettsoppgjøret 1945-1949, og regnes ikke med blant politiske fanger. Det samme gjelder medlemmer av Nasjonal Samling.
IKKE BARE SØRLENDINGER
For at en fange skal komme med i registeret, må ett av tre kriterier være oppfylt: A. Personen er født og oppvokst i Agder. B. Personen var bosatt i Agder på tidspunktet for arrestasjonen. C. Personen satt fengslet i Agder.
Registeret omfattet til å begynne med kun fanger som oppfylte kriteriene A-B. Formålet med fangeregisteret i dag er utvidet: vi ønsker også å få med navn på alle fanger som satt fengslet i Agder under annen verdenskrig og som kom fra andre deler av Norge eller fra utlandet. Vi har valgt å gjøre et unntak fra regelen ovenfor med hensyn til en kategori: misjonærbarn født i utlandet i perioden 1939-1945 av foreldre fra Agder, og som ble internert sammen med sine familier, er også tatt med i fangeregisteret.