Russerfangenes dag 5 mai 2022 nettside event

Minnedag for henrettede sovjetiske krigsfanger i Kristiansand

Torsdag 5. mai kl. 12.00 inviterer vi til minnedag for henrettede sovjetiske krigsfanger i Kristiansand.

Omkring 100 000 sovjetiske krigsfanger ble sendt til Norge som slavearbeidskraft etter det tyske angrepet på Sovjetunionen sommeren 1941. Av disse kom rundt 3000 til Agder. Den største krigsfangeleiren på Sørlandet ble anlagt på Lista, med over 600 fanger. Selv om de på folkemunne ble kalt «russerfanger», kom de fra hele det sovjetiske imperiet. Majoriteten var russere, men mange kom fra ukrainske, polske, litauiske og hviterussiske områder. Noen hadde jødisk bakgrunn.

Hvert år markerer ARKIVET at minst 50 sovjetiske krigsfanger ble henrettet i Kristiansand under andre verdenskrig. Henrettelsene i kristiansandsdistriktet ble planlagt og gjennomført av tjenestemenn fra det tyske sikkerhetspolitiet, som hadde sitt hovedkvarter på Arkivet. Henrettelsene foregikk forskjellige steder, de fleste på Bragdøya. De første henrettelsene i byen fant sted i begynnelsen av 1943, ved Vollevannet. Bakgrunnen for valg av dato for markeringen, er at de siste henrettelsene skjedde helt mot slutten av krigen, den 5. mai 1945, i Øvre Jegersberg.

Det blir en enkel nedleggelse av blomster på minnestedet i Jegersberg ved Grønn slette torsdag 5. mai kl. 12. Historiker ved ARKIVET Thomas V.H. Hagen holder tale.

Her kan du lese mer om historien om noen av disse fangene.

Tid

Tor. 05 mai 2022
Klokken: 12:00

Sted

Grønn slette, Jegersberg

Billettpriser

Gratis