ARKIVET - torturens høyborg

av Kristen Taraldsen
299,-

Torturens høyborg er en unik beretning om torturens ondskap, slik den ble manifestert under 2. verdenskrig på Arkivet i Kristiansand.

Voldsorgiene på Statsarkivet i Kristiansand hører til okkupasjonstidens mørkeste kapitler i Sørlandets historie. Anført av sjefen for det tyske sikkerhetspolitiet i Kristiansand, SS-Hauptstumfuhrer og kriminalkommisar Rudolf Kerner, overtok Sipo/SD Arkivet som hovedkvarter for det tyske sikkerhetspolitiet, Gestapo, i slutten av januar 1942. I løpet av krigsårene satt over 3.500 sørlendinger arrestert på Arkivet i mer enn fire dager.

Mange fikk møte det tyske sikkerhetspolitiets forhørsmetoder i form av tortur og pinsler. Over 400 ble hardt og regelmessig torturert. 162 omkom i konsentrasjonsleirer eller ble henrettet. Disse har fått sitt navn på bautaen utenfor bygningen. Arkivet var kjent som "Skrekkens hus" og "Torturens høyborg" langt utover landets grenser. Grinifangene gav Arkivet status som landets mest beryktede sted for tortur, fysisk og psykisk vold.

Beretningen bygger hovedsakelig på ca. 50 politiforklaringer som torturoftene avga etter krigen. En del er supplert med intervjuer forfatteren har foretatt med noen av torturofrene. Boken er skrevet av pressemann og forfatter Kristen Taraldsen.

Porto kommer i tillegg.

Bestill boken

Bøkene sendes deg i posten, i oppkrav. Pass på å fylle ut alle fltene med riktig informasjon.

 
ARKIVET - torturens høyborg